Novetats editorials

L’Observatori dels Valors, iniciativa conjunta de la Càtedra de Lideratges d’ESADE i la Fundació Lluís Carulla, ha publicat recentment dos llibres, que us presentem a continuació:

Ciberètica. TIC i canvi de valors

En poc més d’un decenni, Internet ha esdevingut un dels eixos centrals de la nostra vida laboral, social i fins i tot familiar. Llocs com Google, Viquipèdia, YouTube, Facebook, Tuenti o Twitter i aparells com els telèfons intel·ligents o les tauletes tàctils no tan sols han revolucionat la manera que tenim d’informar-nos i de comunicar-nos amb els altres, sinó que ens han fet plantejar nous dilemes ètics al voltant de qüestions candents com la privacitat, la propietat intel·lectual o la protecció dels menors. Com afecta la xarxa els nostres valors? En l’entorn virtual són vàlids els mateixos valors que apliquem al món real? Se n’estan creant de nous? N’hi ha que es troben en perill d’extinció?

Per una educació republicana. Escola i valors

Els alumnes catalans obtenen uns resultats molt més baixos d’aquells a què podríem aspirar com a país. Tot i això, si avaluéssim el nostre sistema educatiu per les seves pretensions morals, probablement ocuparia la primera posició del món. Les nostres escoles s’avaluen més d’acord amb la noblesa dels seus propòsits que amb la realitat dels seus resultats. Això posa en relleu una gran confusió moral que no és, en absolut, aliena als resultats. Una de les manifestacions d’aquesta confusió és l’oblit de la dimensió política i republicana de l’escola. Avui la nostra escola es mostra més preocupada per preservar la salut anímica del jo dels alumnes que per formar ciutadans competents, i sembla que consideri més noble fomentar l’espontaneïtat (suposadament) innocent que l’emulació de la virtut. Cal, doncs, recuperar la dimensió política de la pedagogia, sense la qual l’escola es desvirtua a si mateixa. No deixa de ser sorprenent que a Catalunya (és a dir, al si d’una societat que vol considerar-se com una nació) el valor de la transmissió sigui contínuament qüestionat.

Uncategorized | , , , , , ,

Deixa un comentari

El correu electrònic no es publicarà

*

*

*

Pots utilitzar aquests TAGS i atributs HTMl: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>